Yakın geçmişte binlerce insanın ölümüne neden veba hastalığının en aktif taşıyıcılarından biri olarak görev yapmıştır. Zıplayarak hareket eden pireler, virüsleri diğer hayvanlardan alabildikleri gibi, ölü hayvanlarla temas ettikleri anda da alabilir. Vücutta kızarıklık ve sürekli kaşıntıya neden olan bu haşereler pire ilaçlama yapılmadığı sürece özelikle kapalı alanlarda çoğalmaya devam edecektir. Bu nedenle pire ile mücadele için pire ilaçlama yaptırmak büyük önem taşır.
Pire ilaçlama yöntemi diğer haşere ilaçlama yöntemlerine göre farklılık gösterir.
Bunun sebebi ise pirelerin vücut yapısının diğer haşere türlerinden çok farklı olmasıdır. Pireler üreme için kana ihtiyaç duyarlar. Yaşamlarını bir nevi parazit olarak sürdürürler. Pireler vücut yapısı olarak yassı yapılıdırlar ve bu yapıları sayesinde hayvan tüyleri arasında kolayca hareket edebilirler.
Pire Nasıl Bir Canlı
Pireler yapı itibariyle çok küçük canlılar olup kanatsız böceklerdir. Pireler türüne göre 1 – 10 mm arasındadır. Pirenin vücudu katmanlar halinde olup oldukça serttir. Pire 6 bacağa sahip olup bu bacaklar çok güçlüdür. Pireler konakçı sına zıplayarak ulaşır. Pire 30 cm uzunluğa kadar zıplayabilir.
Pire Üreme Nasıldır.
Pireler üremek için canlıların kanına ihtiyaç duyar. Kan ile beslenen dişi pire haftada iki bin kadar yumurta yapabilir. İklim şartı uygun ise bu yumurtalar 9-10 gün içinde gelişimini tamamlayıp pire oluşur. Pirelerin kısa zamanda çoğalması bulunduğu ortamın sıcak olmasından kaynaklanır. Soğuk alanlara bırakılan yumurtaların gelişimi yaklaşık üç ayı bulur. Bu haşereler üzerinde yaşadığı canlının adını alırlar. Kedi piresi, köpek piresi, pamuk piresi, kuş piresi, su piresi başlıca bilinen haşere türleridir. Dişi pireler ilk öğünü olan kanı emdikten sonran hemen yumurtlama evresine girer. Bu canlılar günde 60-70 yumurta bırakır, ölene kadar 2500’e yakın yumurta yaparlar.
Pire Isırması ve Hastalıklar
Pireleri çok tehlikeli yapan özellikleri ısırmış oldukları bir önceki taşıyıcıda var olan tüm hastalıkları, yeni taşıyıcısına yine ısırma yoluyla bulaştırmasıdır. Bu haşereler üzerinde bulunduğu canlıyı 5-6 kez ısırırlar. Pireler ısırdıkları bölgede kaşıntı, kabarma, alerji durumlarına neden olurlar. Pirelerden insanlara; humma, dizanteri, veba, tifüs ve çeşitli bağırsak hastalıkları bulaşmaktadır. Dolayısıyla pireyle karşılaşıldığı zaman böcek ilaçlama firmalarından destek almak en doğru çözüm yoludur. Pireler hastalıkların yayılmasında öncü bir role sahiptirler.